Panduan Menggunakan Teknik Carian Google yang Berkesan

Di zaman yang serba moden ini, internet dijadikan salah satu sumber rujukan kerana terdapat banyak maklumat yang boleh kita perolehi.  Oleh itu, enjin carian telah dibangunkan untuk mengekalkan kandungan pangkalan data carian yang boleh diperolehi dari kandungan web.  Google adalah di antara enjin carian yang berkuasa, popular dan sering digunakan. Dalam kebanyakan carian, ad acarian yang anda berpuas hati tetapi kadangkala, anda tidak bergitu berpuas hati. Kami akan berkongsikan beberapa panduan menggunakan teknik carian Google yang berkesan.

Mengapa Anda Perlu Untuk Belajar Teknik Carian yang Berkesan?

Semua orang termasuk pelajar, penyelidik, penulis, dan lain-lain memerlukan maklumat dan menggunakan enjin carian untuk mencari maklumat. Akan tetapi, mereka banyak menghabiskan sebahagian besar masa mereka terus mencari maklumat yang tepat kerana mereka tidak mengetahui teknik carian yang betul. Belajar dan menggunakan teknik carian yang betul akan membantu anda dengan cara berikut:

  • Hasil carian yang lebih baik
  • Menjimatkan masa anda

Panduan Menggunakan Teknik Carian Google yang Berkesan

1. Permudahkan Ayat

Pastikan carian anda mudah dan mesra web. Mula dengan memasukkan satu atau dua perkataan, dan secara beransur-ansur menambah kata-kata yang relevan atau penting, jika anda tidak puas hati dengan hasilnya. Carian perkataan yang kurang adalah banyak untuk enjin carian; yang bermaksud lagi kurang perkataan yang anda ingin cari, lebih banyak hasil carian enjin yang disediakan sebagai output.

Sebagai contoh:
Carian kurang bagus: [Siapakah Perdana Menteri Malaysia yang Pertama]
Carian yang bagus: [Perdana Menteri Malaysia]

2. Susunan Kata Kunci Carian

Pilih kata kunci yang tepat untuk membuat carian anda. Hasil carian sepenuhnya bergantung pada kata kunci yang diberikan, dan jika kata kunci dipilih dengan bijak, maka hasilnya akan lebih tepat. Susunan kata kunci carian mestilah berada di dalam susunan yang betul untuk mendapatkan hasil carian yang lebih tepat. Jika anda mencari frasa atau petikan, maka simpan pesanan kata-kata yang secepat mungkin untuk mendapatkan hasil carian yang optimum.

Baca:  7 cara untuk pastikan maklumat anda selamat di internet (bah. 1)

Sebagai contoh:
Carian kurang bagus: [Berakit-rakit ke tepian, berenang renang ke hulu]
Carian yang bagus: [Berakit-rakit ke hulu, berenang renang ketepian]

3. Dapatkan Masa untuk Matahari Terbit dan Matahari Terbenam

Anda boleh menggunakan Google untuk mendapatkan waktu matahari terbit dan matahari terbenam untuk banyak bandar di dunia. Taip pertanyaan carian anda dalam format [nama tempat matahari terbit] atau [matahari terbit-kod] untuk mendapatkan waktu matahari terbit untuk lokasi yang ditentukan. Untuk waktu matahari terbenam, hanya subtitute perkataan seperti gaya berikut [sunset place-name] atau [sunset zip-code].

Sebagai contoh:
[Matahari terbit Kota Kinabalu, Malaysia] atau [matahari terbit 88450]
[Matahari terbenam Kota Kinabalu, Malaysia] atau [matahari terbenam 88450]

4. Carian Nombor dalam Julat

Anda boleh memberitahu Google untuk mencari dalam pelbagai nombor, seperti tarikh, harga, dan ukuran. Menggunakan dua titik (titik) antara dua nombor menjadikan carian Google dalam julat nombor tersebut dan akan melangkau hasil lain. Taip carian anda dalam format [Nombor pertama..Nombor Kedua] untuk mencari di antara batas yang lebih rendah dan atas yang ditentukan.

Sebagai contoh:
[Telefon android RM1500 .. RM3000]
[Televisyen 20..50 inci]

5. Carian Menggunakan Jenis Fail

Anda boleh memberitahu Google untuk mencari jenis fail yang ditetapkan untuk pertanyaan anda. Taip pertanyaan carian anda dalam format [jenis fail: taip perkataan] untuk mencari jenis fail tertentu.

Contoh: [jenis fail: pdf ebooks percuma]

Anda telah tahu semua panduan menggunakan teknik carian Google yang berkesan di web dan telah mempelajari semua petua dan cara untuk mendapatkan hasil carian yang lebih baik dan cekap. Sekarang anda boleh menyimpan lebih banyak masa anda. Jadi mengapa tidak pergi ke laman web dan mencuba kemahiran baru anda? Kongsi pengalaman anda dengan kami.

Facebook Comments