Backup & Sync Google – Apa Yang Anda Perlu Tahu

Google telah memperkenalkan Backup & Sync yang baharu pada Jun baru-baru ini. Aplikasi ini boleh digunakan oleh pengguna Windows mahupun Mac.  Antara ciri-cirinya ialah muat naik dan simpan fail dari sebarang folder pada komputer, kamera, dan kad SD anda. Anda juga boleh menemui kandungan anda pada mana-mana telefon, tablet atau komputer mana saja yang menggunakan Google Drive, dan foto dan video anda dalam Google Photo. Ini adalah beberapa perkara yang anda perlu tahu mengenai Backup & Sync yang baharu.

Backup & storage

Penyedian Backup & Sync

Apabila Google pertama kali mengumumkan Backup & Sync, aplikasi ini dicipta untuk menggantikan kedua-dua Google Drive serta Google Photo. Dengan itu, apabila anda install Backup and Sync, anda akan kehilangan kedua-dua aplikasi Google Drive dan Google Photo. Jangan terkejut pula ya apabila kedua-dua aplikasi ini hilang nanti!

Perkara pertama yang perlu anda lakukan setelah siap install adalah untuk log masuk ke akaun Google anda. Selepas itu, ia akan menanyakan kepada anda jika anda ingin menyegerakkan(sync) video dan foto sahaja, atau anda juga mahu menyegerakkan fail-fail lain. Aplikasi ini juga akan meminta anda jika anda ingin menyimpan gambar dan video anda dalam format “berkualiti tinggi” atau dalam format “kualiti asal”.

Format Kualiti

1. Format berkualiti tinggi

Bagi mereka yang memilih kategori berkualiti tinggi, anda dapat menyimpan jumlah video dan imej tanpa had pada Google Photo. Walau bagaimanapun, gambar yang lebih besar daripada 16MP akan dimampatkan dan saiznya akan menjadi 16MP. Selain itu, video yang dirakam dalam resolusi di atas 1080p akan dijadikan ke 1080p.

2. Format kualiti asal

Bagi kualiti asal, pengguna akan dapat memuat naik video dan imej mereka ke Google Foto tanpa apa-apa mampatan atau pengimbasan yang digunakan untuk mereka. Sebagai balasan, video dan imej yang dinyegerakkan akan mengambil sebahagian daripada kuota storan mereka. Terdapat cara untuk memintas kuota storan, tetapi anda perlu memiliki telefon Pixel untuk melakukannya.

Baca:  5 Tips untuk Anda Kekal Produktif di Pejabat

Jika anda hanya seorang pengguna yang suka selfie setiap hari dengan kamera telefon pintar anda, pilihan berkualiti tinggi adalah cukup baik untuk anda. Walau bagaimanapun, jika anda seorang jurugambar video profesional atau jurugambar, pilihan kualiti asal mungkin menjadi pilihan pertama anda.

Pilihan tambahan

Selepas anda selesai membuat penyedian dan pilih format kualiti, perkara pertama yang mungkin anda perlu lakukan adalah mengakses menu pilihan utama aplikasi. Melalui menu pilihan, anda boleh memilih untuk membolehkan keupayaan aplikasi untuk menyegerakkan foto dan video secara automatik sebarang peranti USB atau kad SD yang disambungkan ke desktop. Anda juga akan diberikan pilihan untuk membuat folder Google Drive pada desktop anda dalam menu Pilihan.

Untuk dapatkan tips untuk menggunakan Google Drive, anda boleh rujuk post kami yang dahulu.

Facebook Comments