8 Tempat Buat Resume Online Yang Menarik

Jika anda bekerja di dalam industri kreatif, anda mungkin perlu kerap menghantar resume. Resume yang dilakukan dalam MS Word tidak lagi cukup baik dan anda memerlukan resume yang dapat menarik perhatian majikan. Kadang-kadang fail yang anda kirim mungkin tidak dapat dibuka oleh sesetengah program.

Di sini kami ingin memperkenalkan 10 tempat anda boleh buat resume online yang menarik. Bukan sahaja menarik, ia juga mudah diubahsuaikan.

1. Easel.ly

8 Tempat Buat Resume Yang Menarik

Menggunakan slogan “Create and share visual ideas”, servis ini membenarkan anda untuk mencipta resume di dalam bentuk infografik dengan menggunakan templat tersedia atau yang dicipta sendiri. Anda boleh “drag and drop” apasaja elemen di dalam templat, mengubah warna, tulisan, saiz dan sebagainya. Ia sangat mudah diubahsuaikan.

2. Kickresume

8 Tempat Buat Resume Yang Menarik

Kickresume akan membantu anda membina resume yang mudah dalam jangka masa yang singkat sahaja. Ia hanya memerlukan kurang daripada 10 minit. Apa yang perlu anda lakukan adalah pilih rekabentuk yang anda minati. Selepas itu, masukkan maklumat tentang diri anda atau import data daripada profil LinkedIn.

3. Vizualize.me

8 Tempat Buat Resume Yang Menarik

Vizualize.me adalah aplikasi yang membolehkan anda menghasilkan resume dalam gaya infografik. Anda hanya perlu mengisi bahagian yang diperlukan seperti pendidikan dan kemahiran. Pilih tema yang anda mahu dan simpan CV. Ia adalah aplikasi mudah dengan beberapa pilihan penyesuaian.

4. Cvmaker

8 Tempat Buat Resume Yang Menarik

Cvmaker adalah alat online intuitif untuk membuat resume visual dan dilengkapi dengan antara muka yang bagus. Anda hanya perlu masukkan maklumat yang betul ke dalam CV anda dan dalam satu minit anda akan mempunyai resume yang elegan. Kemudian anda perlu Save dan download. Malah terdapat ciri untuk memuat turun CV dalam format PDF.

Baca:  8 Aplikasi Dan Servis Untuk Menjana Pendapatan

5. My Perfect Resume8 Tempat Buat Resume Yang Menarik

Apa yang perlu anda lakukan semasa proses penciptaan CV ialah memilih reka bentuk CV dan masukkan contoh-contoh yang sedia ada (Anda tidak perlu menulis apa-apa, hanya klik sahaja). Selepas itu anda boleh memuat turun resume dalam pelbagai format yang tersedia.

6. Kinzaa

8 Tempat Buat Resume Yang Menarik

Kinza mempunyai reka bentuk yang berat, tetapi teks adalah ringan. Anda boleh menggunakan data LinkedIn anda atau menambah maklumat secara manual ke resume infografik anda. Akhirnya, anda akan mendapat pautan unik ke resume dalam talian anda. Anda boleh menggunakan pautan unik tersebut untuk dihantar kepada majikan apabila anda memohon pekerjaan.

7. ResumUP

8 Tempat Buat Resume Yang Menarik

ResumUP bukan sekadar alat biasa untuk membuat resume visual. Ia merupakan cara yang baik untuk merancang laluan visual anda. Anda boleh membuat CV berdasarkan profil LinkedIn anda, profil Facebook, atau memasukkan data yang anda perlukan secara manual. Anda pasti berjaya menarik perhatian majikan dengan reka bentuk resume yang  menarik dan elegan menggunakan ResumUP.

8. ConnectCV

8 Tempat Buat Resume Yang Menarik

ConnectCV adalah pembina resume yang menyediakan pelbagai ciri pada harga percuma dengan pelbagai pilihan perkongsian. Dengan alat ini, anda boleh mengakses resume dalam talian atau melalui aplikasi mudah alih percuma. Ia juga mempunyai tips dan sampel menulis CV untuk memberi inspirasi dan membantu anda semasa membuat resume.

Facebook Comments