8 Aplikasi Dan Servis Untuk Menjana Pendapatan

1. 8Share

8 Aplikasi Untuk Menjana Pendapatan

8Share adalah rangkaian ganjaran sosial Malaysia yang memberi ganjaran kepada pengguna media sosial yang suka berkongsi perkara yang menarik di media sosial. Apa yang perlu anda lakukan adalah berkongsi kandungan yang menarik (juga dikenali sebagai ‘Special’) dari laman web 8Share pada timeline/garis masa akaun media sosial anda. Bayaran adalah dalam bentuk wang atau Point apabila raka-rakan atau follower anda klik pada Special yang akan kongsikan di media social.

8Share juga menganjurkan hadiah bulanan di mana anda boleh memenangi wang dan hadiah seperti alat dan baucar. Ia adalah percuma untuk menyertai 8Share. Bayaran diproses dua kali sebulan melalui pemindahan bank. Anda boleh meminta untuk mengeluarkan wang anda sebaik sahaja anda mencapai jumlah minimum tunai sebanyak RM50 (atau RM10 dalam tempoh 30 hari pertama anda mendaftar).

Kelayakan:

 • Bank akaun Malaysia

Bayaran/Ganjaran:

 • Sehingga RM10 setiap tunai Special
 • Bonus Points untuk menebus barang / kad hadiah / baucer dan sebagainya

2. ShopBack

8 Aplikasi Untuk Menjana Pendapatan

 

ShopBack adalah laman e-dagang yang membolehkan anda mendapatkan peratusan tertentu wang anda kembali (juga dikenali sebagai Cashback di laman web mereka) apabila anda membeli-belah dalam talian. Senarai peniaga mereka termasuk Lazada, Zalora, Sephora, Grab, Expedia, Malaysia Airlines, dan banyak lagi. ShopBack juga menawarkan pelbagai kod promo dan baucar dalam talian dari pelbagai peniaga fesyen, makanan, perjalanan, dan sebagainya.

Untuk mendapatkan Cashback anda perlu bershopping melalui laman web ShopBack atau di aplikasinya, atau menggunakan Google Chrome extension button. Klik pada mana-mana kedai di ShopBack, kemudian anda akan dibawa ke ke laman web kedai. Anda boleh bershopping seperti biasa dan Cashback akan dimasukkan ke dalam akaun ShopBack anda! Anda boleh mengeluarkan wang anda sebaik sahaja anda mencapai jumlah Tunai Rebat minimum sebanyak RM10.00.

Kelayakan:

 • Bank akaun Malaysia

Bayaran/Ganjaran:

 • Cashback, kod promo dan baucer online

3. MyBump

8 Aplikasi Untuk Menjana Pendapatan

MyBump adalah platform pengiklanan yang membantu pemandu menjana pendapatan sambal memandu. Anda memperoleh wang dan barang percuma apabila anda menyokong jenama tertentu. Pada asasnya, apa yang perlu anda lakukan ialah memilih kempen, melekatkan pelekat kempen (dihantar kepada anda) di belakang kereta anda, dan mengambil dan berkongsi selfie di media sosial sebagai bukti.

MyBump beroperasi terutamanya di Lembah Klang, dan kadang-kadang di Pulau Pinang dan Johor Bahru. Ia benar-benar percuma dan ia membayar anda secara bulanan melalui pemindahan bank

Baca:  5 Cara Elak Google Chrome Makan Banyak Bateri

Kelayakan:

 • Bank akaun Malaysia
 • Lesen memandu yang sah
 • Kereta
 • Akaun Facebook atau Instagram yang aktif
 • Rekod memandu yang baik

Bayaran/Ganjaran:

 • Jumlah asas kira-kira RM100-200 sebulan untuk setiap sticker
 • Barangan Percuma (barangan jenama, hadiah, kod diskaun, baucar dan sebagainya)

4. Neway Karaoke Box – Mystery Shopper Project

8 Aplikasi Untuk Menjana Pendapatan

Neway Karaoke Box adalah rangkaian karaoke yang popular di Malaysia. Namun, ramai yang tidak tahu bahawa mereka boleh dibayar untuk berkaraoke. Neway mempunyai projek ‘Mystery Shopper’ yang berterusan, yang menggunakan kaedah membeli-belah misteri untuk menilai kualiti keseluruhan Neway seperti (makanan, perkhidmatan, kakitangan, dan lain-lain). Untuk mendaftar sebagai pembeli misteri untuk Neway, anda hanya perlu mendaftar di laman web mereka.

Jika anda terpilih anda akan menerima jemputan melalui e-mel. Tugas anda adalah untuk bertindak seperti pelanggan Neway seperti memerhatikan perkhidmatan dan kualiti keseluruhan kedai, dan meminta kakitangan soalan seperti harga, promosi, ciri dan lain-lain. Anda perlu membawa sekurang-kurangnya satu teman semasa menjalankan tinjauan ini. Sebaik sahaja anda selesai, anda perlu melengkapkan dan mengemukakan borang maklum balas dalam masa 48 jam. Anda juga perlu melampirkan salinan resit anda sebagai bukti kunjungan anda.

Kelayakan:

 • Anda mestilah warganegara Malaysia beumur 18 tahun dan ke atas

Bayaran/Ganjaran:

 • RM40 – RM75

5. Moola

8 Aplikasi Untuk Menjana Pendapatan

Moola adalah syarikat pengiklanan yang membolehkan pemandu menjana pendapatan sambil memandu. Moola menghubungkan anda dengan jenama yang ingin melakukan mobile outdoor advertising atau pengiklanan luar mudah alih. Anda dibayar untuk memasang dan memandu dengan filem / pelekat vinil pengiklanan di kereta anda.

Sekiranya anda memandu kira-kira 35KM sehari (pada waktu siang), anda boleh mendapat pendapatan sehingga RM800 sebulan, bergantung kepada kempen. Kempen biasanya berlangsung antara 3 – 6 bulan, tetapi ini juga bergantung pada kempen sesuatu jenama / pengiklan.

Kelayakan:

 • Bank akaun Malaysia
 • Lesen memandu yang sah
 • Rekod memandu yang bersih
 • Kereta berumur tidak lebih 10 tahun dan dalam keadaan baik
 • Anda mestilah kerap memandu
 • Mempunyai Smartphone dengan internet

Bayaran/Ganjaran: Sehingga RM800 sebulan

6. Petsodia

8 Aplikasi Untuk Menjana Pendapatan

Petsodia adalah platform dalam talian yang menghubungkan pemilik haiwan kesayangan kepada penjaga haiwan peliharaan yang bersedia untuk menjadi tuan rumah haiwan kesayangan pemilik haiwan ketika pemilik haiwan pergi ke luar negeri atau sibuk dengan perkara tertentu. Untuk memohon untuk menjadi pengasuh haiwan, daftar di laman web mereka. Sebaik sahaja profil anda telah disemak dan diluluskan oleh Petsodia, anda boleh mula menyenaraikan ketersediaan anda.

Baca:  5 Sumber dari Internet yang Bagus untuk Anda Eksplotasi

Sebagai pengasuh haiwan kesayangan, anda memperoleh antara RM35 – RM60 setiap hari. Anda boleh menjadi tuan rumah haiwan seperti  anjing, kucing, burung, hamster, dan sebagainya. Anda juga boleh menjadi tuan rumah lebih daripada satu haiwan dalam satu-satu masa. Pemilik haiwan kesayangan akan membayar jumlah yuran asrama kepada Petsodia. Anda menerima 80% daripada harga tersenarai anda dan baki 20% ditolak di bawah pentadbiran dan yuran pemasaran. Pembayaran dilakukan melalui pemindahan bank dan ia mengambil masa kurang dari 10 hari bekerja.

Kelayakan:

 • Bank akaun Malaysia
 • Anda mestilah mempunyai haiwan peliharaan sendiri

Bayaran/Ganjaran: RM35 – RM60 sehari untuk seekor haiwan

7. Gloviss

8 Aplikasi Untuk Menjana Pendapatan

Gloviss adalah komuniti panel dalam talian yang dihubungkan dengan syarikat penyelidikan pasaran. Sebagai pengambil kaji selidik, anda diberi ganjaran dalam bentuk Point. Anda boleh menukar Point tersebut kepada wang tunai, baucar hadiah, atau barangan promosi. Untuk menukar Point kepada wang tunai, anda memerlukan sekurang-kurangnya 3,000 mata (100 mata = RM1). Wang anda akan dipindahkan ke akaun bank anda. Keseluruhan proses ini (penukaran mata dan pemindahan bank) mengambil masa 10 hari bekerja.

Kelayakan:

 • Bank akaun Malaysia

Bayaran/Ganjaran:

 • Wang, baucer hadiah dan barangan promosi

8. MatDespatch

8 Aplikasi Untuk Menjana Pendapatan

MatDespatch adalah perkhidmatan penghantaran dan kurier yang terdapat di Lembah Klang. Anda dibayar apabila anda mengutip dan menghantar barang ke rumah dan pejabat berdekatan sebagai pemandu / MatDespatch Hero. Anda boleh menerima kerja yang diberikan kepada anda, atau memilih pekerjaan yang sesuai dengan laluan harian anda. Pembayaran dipindahkan setiap minggu melalui pemindahan bank.

Kelayakan:

 • Bank akaun Malaysia
 • Lesen memandu yang sah
 • Kenderaan seperti motorsikal atau kereta
 • Smartphone

Bayaran/Ganjaran: Wang

Facebook Comments