5 Laman Bagi Yang Ingin Belajar Pengaturcaraan Percuma

Selepas era internet berkembang dan juga selepas era telefon pintar, pengaturcaraan telah menjadi satu kelebihan bagi mereka yang berkebolehan dalam pengaturcaraan. Terdapat pelbagai bahasa pangaturcaraan yang digunakan dalam arena IT pada hari ini. Seperti biasa, terdapat beberapa medium untuk mempelajarinya secara berbayar dan percuma, secara offline mahupun online, dan disini kami himpunkan beberapa laman yang mungkin berguna untuk mereka yang ingin mula belajar mengenainya.

Codecademy

codeacademy

Codecademy menawarkan cara interaktif untuk pembelajaran, dimana setiap pengguna akan diperlukan mendaftar akaun percuma, dan mula belajar dari asas untuk sesuatu bahasa pengaturcaraan yang dipilih.

Khan Academy

khanacademy

Bercakap mengenai pembelajaran online, semestinya salah satu laman yang tidak boleh dilupakan adalah Khan Academy. Seperti beberapa subjek, Khan Academy turut sama menyediakan ruangan khas untuk subjek berkaitan pengaturcaraan, membolehkan pengguna mempelajari dan mengikut latihan asas padanya.

Programmr

Programmr pula lebih memfokuskan kepada aktiviti penilaian, membolehkan pengguna untuk menyemak dan menilai pengetahuan mereka mengenai pangaturcaraan.

StackOverflow

Bercakap mengenai pengaturcaraan, salah satu laman utama yang menjadi rujukan ramai adalah StackOverflow, dimana melaluinya ramai ahli komuniti membantu satu sama lain dalam mengatasi masalah yang dihadapi ahli lain, dan berfungsi sebagai sebuah forum untuk tujuan pertanyaan.

Sololearn

sololearn

Sololearn juga satu laman yang menarik untuk belajar pengaturcaraan kerana interaktifnya berbentuk seakan-akan kita adalah di dalam permainan. Sololearn juga boleh di dapati dalam bentuk aplikasi bagi Android dan juga iOs.

Kesimpulan

Selain daripada laman-laman ini, terdapat beberapa laman yang lain yang turut sama membantu para pengguna dalam mempelajari ilmu berkenaan pengaturcaraan secara percuma. Sekiranya anda mempunyai laman pilihan lain, jangan lupa berkongsi bersama kami mengenainya.

Sumber: Amanz

Facebook Comments