4 Senarai Perkhidmatan Storan Awan Percuma

Perkhidmatan storan awan sememangnya sangat membantu kita pada zaman serba internet ini. Keupayaan untuk menyimpan fail ke simpanan awan dan mengambilnya di mana-mana dan bila-bila masa memberikan pengguna fleksibiliti yang dianggap mustahil beberapa tahun lalu. Bagi mereka yang tidak pasti penyimpanan awan yang sesuai untuk mereka, ini adalah 4 senarai perkhidmatan storan awan percuma:

1. Google Drive

Kami memulakan artikel ini dengan perkhidmatan storan awan percuma Google – Google Drive. Seperti yang dapat dijangkakan dari Google Drive, perkhidmatan storan awan ini sangat terintegrasi ke dalam ekosistem Google. Oleh itu, jika anda seorang pengguna Android dan/atau pengguna Chrome OS, perkhidmatan storan awan ini akan menjadi pilihan utama anda.

Kemudahan penggunaan

Apabila bercakap mengenai pengalaman menggunakan pelayar internet, Google Drive mempunyai salah satu pengalaman pengguna terbaik apabila dibandingkan dengan semua pilihan lain yang disebutkan dalam artikel ini. Anda boleh mendapatkan begitu banyak ciri dalam Google Drive jika anda tahu beberapa cara untuk memanfaatkannya.

Anda juga ada pilihan untuk mengakses fail yang diperlukan di luar talian, tanpa internet. Anda perlu untuk pergi ke tetapan untuk menghidupkan akses luar talian, dan pasangkan sambungan Google Docs Chrome.

Ruang simpanan

Google Drive menawarkan pengguna sebanyak 15 GB ruang penyimpanan. Sesiapa sahaja yang mendaftar untuk akaun Google baharu akan mendapat ruang Drive 15 GB. Jika anda memerlukan ruang tambahan, anda sentiasa boleh melanggan pelan premium. Pelan premium paling murah menjadikan anda ruang penyimpanan 100GB, manakala pelan paling mahal akan memberi anda 30 TB ruang untuk bayaran bulanan.

2. Microsoft OneDrive

Perkhidmatan storan awan percuma yang seterusnya adalah tawaran Microsoft – OneDrive. Sama seperti Google Drive, OneDrive adalah satu lagi perkhidmatan storan awan yang memberi tumpuan kepada ekosistemnya. Oleh itu, perkhidmatan khusus ini sesuai untuk mereka yang sering menggunakan Microsoft.

Kemudahan penggunaan

Menetapkan OneDrive mungkin merupakan perkara yang paling mudah dilakukan jika anda memiliki Windows 10. Ini adalah kerana perkhidmatan storan awan telah dipasangkan ke setiap salinan sistem operasi terbaru Microsoft. Ringkasnya, jika anda sedang menjalankan Windows 10, anda sudah mempunyai akaun OneDrive yang tersedia untuk digunakan. Jika anda bukan pengguna Windows 10, anda hanya perlu mendaftar untuk akaun dengan Microsoft. Kebolehgunaan OneDrive hampir semua yang Google Drive mampu. Ia mempunyai akses ke suite Microsoft Office, ia telah menyepadukan penyegerakan, dan lain-lain.

Baca:  Samsung kini menarik kembali jutaan mesin basuh

Ruang simpanan

Microsoft dahulu tawarkan 15 GB ruang storan percuma jika pengguna mendaftar untuk OneDrive. Malangnya, kini pengguna baru OneDrive hanya akan menerima 5GB ruang storan percuma semasa mendaftar. Berita baiknya ialah pengguna boleh memperluaskan ruang penyimpanan OneDrive percuma mereka ke 15 GB. Walau bagaimanapun, berbuat demikian memerlukan pengguna menggunakan sistem rujukan.

Seperti mana-mana perkhidmatan penyimpanan awan yang lain, OneDrive mempunyai penawaran premiumnya, tetapi tidak seperti rancangan premium yang menawarkan perkhidmatan storan awan yang lain, penawaran OneDrive agak unik. Tier langganan yang paling asas akan memberikan pengguna 50GB ruang storan untuk OneDrive.

3. Dropbox

Dropbox adalah perkhidmatan storan awan yang tertua dalam kalangan semua perkhidmatan storan awan percuma lain. Perkhidmatan itu tidak mempunyai fungsi yang dimiliki orang lain kerana ia lebih kepada perkhidmatan sendirian. Oleh itu, Dropbox tidak mempunyai fungsi yang dimiliki oleh kebanyakan perkhidmatan storan awan percuma yang lain. Sebaliknya, ia tidak terikat kepada ekosistem juga bermakna Dropbox jauh lebih fleksibel daripada penawaran lain.

Kemudahan penggunaan

Dropbox  telah memperkenalkan banyak ciri-ciri sepanjang penubuhanya. Ia membolehkan anda memuat naik dan menyegerakkan fail anda sama ada melalui web atau melalui klien. Ia juga mempunyai ciri-ciri seperti pemulihan dan sejarah fail, menjadikannya lebih mudah untuk anda menjejaki fail anda.

Paling penting, berkongsi dan menyegerakkan folder dengan Dropbox sangat berguna terima kasih kepada banyak cara untuk melakukannya, serta tetapan tambahan yang datang dengannya. Itu bukan untuk mengatakan bahawa Dropbox adalah perkhidmatan penyimpanan awan terbaik di luar sana. Dengan jumlah ciri dan penambahbaikan yang telah dibuat ke Drive, OneDrive dan iCloud, terdapat aspek tertentu Dropbox yang merasa ketinggalan zaman berbanding dengan yang lain.

Ruang simpanan

Apabila anda mula-mula mendaftar untuk akaun Dropbox percuma, anda akan melihat bahawa perkhidmatan ini memberi anda ruang penyimpanan 2 GB. Anda diberi pilihan untuk mempunyai ruang penyimpanan percuma yang boleh diperluas hingga maksimum 16 GB. Akan tetapi, anda perlu menghantar sekurang-kurangnya 32 rujukan kepada rakan dan keluarga anda untuk memaksimumkan ruang storan percuma anda. Walau bagaimanapun, terdapat cara lain untuk meningkatkan ruang penyimpanan Dropbox juga.

Baca:  Google Pixel mungkin menjadi trend akan datang

4. Apple iCloud Drive

Perkhidmatan storan awan percuma yang terakhir ialah Apple telah meningkatkan perkhidmatan untuk menjadikannya lebih mesra pengguna.  iCloud Drive kini menjadi perkhidmatan yang lebih baik secara keseluruhan, walaupun perkhidmatan itu masih kurang di beberapa fungsinya.

Kemudahan penggunaan

Mendapatkan iCloud Drive dan berjalan agak mudah jika anda berada pada peranti yang berjalan pada sama ada iOS atau macOS kerana perkhidmatan itu telah tersedia. Menyediakan iCloud Drive hanyalah dengan membolehkan iCloud pada peranti pilihan Apple anda dan mengaktifkan ciri tersebut. Setelah selesai, fail anda kemudiannya akan disegerakkan secara automatik ke perkhidmatan awan.

Jika anda berada di peranti bukan Apple, iCloud Drive hanya akan berfungsi pada mesin berkuasa Windows. Andaikan anda memiliki mesin Windows, anda perlu memuat turun klien dan memasangnya. Sebaik sahaja itu selesai, anda hanya perlu log masuk ke akaun iCloud anda, tetapkan perkara yang anda mahu segerakkan dengan iCloud Drive, dan seperti itu, perkhidmatan storan sudah bersedia untuk digunakan.

Ruang simpanan

Walaupun kebanyakan tawaran iCloud Drive adalah baik, ruang penyimpanan percuma kekal sebagai salah satu bahagian perkhidmatan yang hanya boleh digambarkan sebagai mengecewakan. Di mana semua perkhidmatan storan awan percuma dalam senarai ini membolehkan anda mempunyai sekurang-kurangnya ruang penyimpanan percuma sekurang-kurangnya 15 GB, walaupun anda perlu bekerja untuk ruang tambahan, iCloud Drive hanya menyediakan 5 GB penyimpanan percuma.

Facebook Comments